Strawbale Sleepout

This little handmade building takes sustainability and passive solar principles seriously - it makes no compromises. The simple uncluttered space is used as sleepout, music room, meditation area and party space and sits in the garden with its back to the main house.

It is experimental, incorporating strawbales, locally sourced untreated Macrocarpa and Douglas Fir, Onduline roofing made from recycled cellulose, lime/sawdust/granite sand plaster and many recycled materials: hardwood posts, resawn oregon beams for window and door joinery, Victorian bargeboards, and the flat sections of broken terracotta roof tiles for the mosaic floor.

Design: Min Hall
Builder: Rita Davies
Mosaic floor: Rita Davies
Joinery: Bill Schoffelmeer
Plastering: Alan Cederman
Photographs: Elsbeth Collier and Arthouse Architecture Ltd